Vragen Participatie

De Omgevingswet zorgt ervoor dat u in veel gevallen kunt meepraten over plannen die in uw buurt worden ontwikkeld. Dat noemen we participatie. Het kan gaan om plannen van bijvoorbeeld uw buren, van ontwikkelaars of plannen van de overheid (gemeente, waterschap, provincie of rijk). In onze gemeente besteden wij aandacht aan participatie onder de naam Wikselwurk. We spreken dan van inwoners -en overheidsparticipatie. 

Inwonersparticipatie
Bij inwonersparticipatie betrekken we inwoners en belanghebbenden bij nieuw beleid, plannen en initiatieven van de gemeente zelf. De regie ligt bij de gemeente waarbij de gemeente bepaalt in welke mate inwoners en belanghebbenden invloed kunnen uitoefenen op nieuw beleid, plannen en initiatieven

Overheidsparticipatie
Bij overheidsparticipatie ligt de regie van plannen en initiatieven bij inwoners, ondernemers en organisaties vanuit de samenleving. Zij vragen dan de gemeente bijvoorbeeld om te faciliteren in tijd of budget. 

De Fryske Marren heeft het proces van inwoners -en overheidsparticipatie vastgelegd in het participatiebeleid ‘Wikselwurk’ en de participatie -en inspraakverordening De Fryske Marren 2023.

Als de gemeente een omgevingsvisie of een omgevingsplan vaststelt, moet de gemeente aangeven hoe zij belanghebbenden daarbij heeft betrokken. Ook moet de gemeente dan aangeven welke resultaten dat heeft opgeleverd en hoe inhoud is gegeven aan het participatiebeleid. 

Bij de omgevingsvergunning moet juist de aanvrager het initiatief nemen. Hij moet in zijn aanvraag aangeven of, en zo ja hoe, hij de omgeving betrokken heeft bij zijn plan en wat de resultaten hiervan zijn. Dit aanvraagvereiste omvat geen verplichting voor de aanvrager om aan participatie te doen. Participatie door de initiatiefnemer bij de voorbereiding van een omgevingsvergunning is vrijwillig.

Er is één uitzondering. De gemeenteraad kan categorieën van vergunningaanvragen aanwijzen waarin participatie een verplicht aanvraagvereiste is. Als de aanvrager bij zo’n aangewezen geval niet of onvoldoende aan participatie heeft gedaan, kan het college de aanvraag buiten behandeling laten. Het besluit via welke de gemeenteraad categorieën vergunningaanvragen heeft aangewezen waarvoor participatie verplicht is kunt u vinden via de pagina Besluit verplichte participatie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten.

Hiervoor hebben wij de beleidsregel beoordeling participatieinspanning bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten opgesteld.

Als bijlage bij de beleidsregel is de participatiewijzer opgenomen. Volg altijd de stappen uit deze participatiewijzer.

Heeft u vragen over de Omgevingswet? Kijk ook op de site van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl en Wetterskip Fryslân of de Provincie Fryslân.