Vragen omgevingsvisie

De omgevingsvisie is de langetermijnvisie van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Bij de fysieke leefomgeving gaat het over alle onderwerpen die je buiten ziet. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw, groen, landschap, natuur, verkeer, water, bedrijven en het cultureel erfgoed. De omgevingsvisie is gericht op de ambities voor de lange termijn. De omgevingsvisie bevat de hoofdlijnen van het beleid en geldt voor de hele gemeente.  Onze omgevingsvisie is op 12 december 2022 vastgesteld.

Bekijk de omgevingsvisie van De Fryske Marren.

In een omgevingsvisie staan geen regels die op perceelniveau aangeven wat er wel en niet is toegestaan. Deze regels staan in het omgevingsplan. De omgevingsvisie geeft ook geen gedetailleerd beleid. Nadere uitwerking van het beleid vindt plaats in omgevingsprogramma’s en in het omgevingsplan. 

  • In de omgevingsvisie staat het beleid op hoofdlijnen.
  • Het omgevingsplan vertaalt de doelen en het beleid uit de omgevingsvisie naar juridische regels. Deze regels gelden voor bepaalde gebieden of percelen.
  • Een omgevingsvergunning is een toestemming om een bepaald initiatief te realiseren op een bepaalde plek.

De omgevingsvisie is een visie voor de lange termijn, maar heeft geen exacte datum tot wanneer deze geldt. De omgevingsvisie is ook geen statisch document. De samenleving en leefomgeving veranderen immers continu. Dit vraagt om een flexibele aanpak. De omgevingsvisie is een dynamisch document. We evalueren de visie en waar nodig passen wij deze aan. Als wij de omgevingsvisie actualiseren, betrekken wij daar inwoners en organisaties bij.  

In elk dorp blijven mogelijkheden om woningen te bouwen, maar wel naar ‘aard en schaal’, wat is er nodig en wat past er in het gebied. In de kleinere dorpen zijn er alleen mogelijkheden voor woningbouw als er aantoonbare vraag naar is. Dit noemen wij built to order.

Eén van de opgaven in onze omgevingsvisie is om goed wonen mogelijk te maken voor iedereen. We willen bouwen in kernen waar aantoonbare vraag is, waarbij we extra aandacht besteden aan wonen voor specifieke doelgroepen. 

Ja, in onze visie staat dat we ons unieke landschap willen behouden en ontwikkelen. Daartoe brengen we de landschappelijke waarden in beeld. Bij plannen vormen de landschappelijke waarden de basis. Verstedelijking van het landelijk gebied willen we beperken. 

Nee, de omgevingsvisie brengt geen verandering in bouwrechten. Bouwrechten zijn echter niet eeuwigdurend. Bouwrechten kunnen vervallen via een wijziging van het omgevingsplan. Dat kan echter niet zo maar. Daarvoor moet een procedure worden gevolgd.