Ontwikkelingsdoelen

In het jaar 2000 stelden de Verenigde Naties de zogenaamde millenniumdoelen vast. Dit waren concrete doelen voor de ontwikkeling van de armste landen van de wereld en die vroegen om een inspanning van de rijkste. In 2015 zijn deze doelen geëvalueerd. Toen is vastgesteld dat een betere toekomst voor de wereld niet alleen ontwikkeling vroeg in de armste landen, maar net zo goed in de rijkste.

Uiteindelijk zijn de 193 leden van de Verenigde Naties het eens geworden over zeventien ontwikkelingsdoelen die tot voorbij 2030 gelden voor alle landen. De zeventien doelen bieden een handelingskader voor de toekomst; voor overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners.

Inmiddels zijn de doelen bekend geworden als Sustainable Development Goals (SDG’s), in het Nederlands ook wel ontwikkelingsdoelen genoemd. Zestien van deze SDG’s zijn te rubriceren in drie categorieën: ecologische, economische en sociaal-culturele. Het zeventiende en laatste doel gaat over samenwerking om de doelen te bereiken.

De bestaande visie van de Fryske Marren sluit qua structuur aan op de drie domeinen van de SDG’s. De basis van de gemeente is de ruimtelijke kwaliteit, daarop beweegt zich een samenleving die economische activiteit veroorzaakt. De SDG’s sluiten aan op de bestaande visie en bieden tegelijkertijd het kader voor het ontwikkelen van de nieuwe. Ook in andere gemeenten, nationaal en internationaal worden beleidsvoornemens geformuleerd en programma’s ontwikkeld langs de lijnen van de SDG-doelen.

Met deze visie sluit onze gemeente aan bij de ambities verwoord in de SDG’s. Binnen onze mogelijkheden dragen we bij aan de toekomst van onze gemeente, ons land en onze planeet. Beleid en uitvoering van de Fryske Marren krijgen voortaan vorm langs de lijnen van de SDG’s.

Daar krijgen we ook veel voor terug. Omdat we met andere overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven werken in dezelfde taal, de taal van de SDG’s, krijgen we kennis en kunnen we deelnemen in programma’s waarmee ambities van De Fryske Marren (ten dele) kunnen worden gefinancierd. Ten slotte is het mogelijk om gebruik te maken van de vele databronnen die beschikbaar zijn en komen, waarmee De Fryske Marren ambities, beleid en uitvoering kan onderbouwen.

Illustratie is (nog) niet digitaal toegankelijk.
Bron: Stockholm Resilience Centre
Toekomstvisie