Plannen Defensie voor munitieopslag nabij Lemmer

Het ministerie van Defensie is mogelijk van plan om in de weilanden bij Lemmer, Bantega, Echten en Oosterzee een munitieopslag voor Snel Inzetbare Capaciteit (SIC) te realiseren. Het door Defensie beoogde gebied is plusminus 0,68 km2 groot. Deze locatie is één van de locaties die in de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma voor Defensie’ (NPRD) zijn genoemd. Hierin geeft Defensie aan hoeveel ruimte nodig is om de veiligheid te waarborgen voor nu en in de toekomst tot 20250.

Locatie nabij Lemmer

Het ministerie van Defensie gaat nader inzoomen op een locatie nabij Lemmer. Het door Defensie beoogde gebied is plusminus 0,68 km2  groot. Ook mogen in de directe omgeving geen of nauwelijks woningen staan. De inzoomlocatie nabij Lemmer voldoet in principe aan deze uitgangspunten. Naast deze locatie worden andere alternatieven onderzocht. Op de door Defensie te kiezen locatie worden containers met munitie gestald.

Bron foto: Ministerie van Defensie

Rapportage milieueffecten

De milieueffecten van de mogelijke realisatie van het programma worden momenteel onderzocht in een PlanMER (Milieu Effect Rapportage). Het onderzoek van deze rapportage is niet verplicht voor Defensie. Zij gebruikt het onderzoek om de alternatieven nader te onderzoeken en de randvoorwaarden, bezwaren en mogelijkheden te verkennen.

De PlanMER is in twee fasen onderverdeeld. Na de eerste fase, die nu vrijwel afgerond is, laat Defensie een aantal onderzoek locaties afvallen. De onderzoek locatie aan de zuidkant van Lemmer valt niet af en wordt naast twee locaties in de nabijheid van de Kollumerpomp nader onderzocht in de tweede fase van deze PlanMER.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 21 november organiseert het ministerie van Defensie op uitnodiging van de gemeente een informatiebijeenkomst in zalencentrum ’t Haske in Joure. Tijdens deze bijeenkomst licht Defensie de behoefte van de programmaonderdelen toe en is er de mogelijkheid om vragen te stellen over het proces en de mogelijke munitieopslag SIC ten zuiden van Lemmer.

De informatieavond is opgedeeld in twee delen. Tussen 18:00 en 19:00 uur is gelegenheid voor eigenaren/bewoners van locaties binnen de mogelijk toekomstige veiligheidszones (tot 700 meter) rondom de SIC-locatie om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Zij zijn ook per brief geïnformeerd.

Na 19:00 uur zijn andere belangstellenden welkom. Van 19:30 tot 21:30 uur geeft Defensie uitleg over de behoefte en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via de website van het ministerie van Defensie, te vinden via deze link: https://www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie/informatiebijeenkomst

Rol van de gemeente

Het ministerie van Defensie is eigenaar van dit proces. De Fryske Marren volgt het proces en bekijkt nauwlettend de gevolgen van de verdere uitwerking door Defensie. De gemeente zoekt hiervoor de samenwerking met de gemeente Noordoostpolder, die ook betrokken is bij dit proces. De Fryske Marren heeft geen grondeigendommen in dit gebied.

Gemeente De Fryske Marren heeft begin 2024 een brief met zienswijzen ingediend op de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma voor Defensie’ (NPRD). Daarnaast heeft de gemeente met een kritisch oog gekeken en gereageerd op de tussentijdse stukken die voorgelegd zijn door Defensie.

We hebben zorg en aandacht voor de geluiden van onze inwoners. We wijzen in onze contacten met het ministerie continu op het juist en transparant informeren van onze inwoners en op de aandacht voor de stapeling van ruimtelijke opgaven in onze gemeente, zoals drinkwaterwinningsgebied, het veenweideprogramma, de 380kv-hoogspanningsverbinding, de Lelylijn en de gaswinning. We zullen de uitkomsten met een kritisch oog bekijken.

Vervolg

Begin 2025 legt het ministerie van Defensie de ontwerp ‘Nationale Beleidsvisie Nota Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD)’ met de PlanMER (Milieu Effect Rapportage) ter inzage. De uitkomsten van de onderzoeken en mogelijke (voorlopige) voorkeursalternatieven maken hier deel van uit. Dan is er ook gelegenheid voor andere overheden en inwoners en bedrijven om zienswijzen in te dienen. Later in 2025 volgt de reactie van het ministerie van Defensie op de ingediende zienswijzen (nota van antwoord) en de uiteindelijke vaststelling van de Nationale beleidsvisie NPRD door het kabinet.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website naar projectpagina defensie over munitieopslag, u verlaat de huidige websitevan het ministerie van Defensie. Hiervoor is een speciale projectpagina ingericht over de plannen van Defensie voor de munitieopslag.