Gezonde Buurt (Zuiderveld) Joure

In 2025 krijgt de wijk Zuiderveld in Joure nieuwe groene plekken. Plekken waar bewoners elkaar ontmoeten en waar kinderen creatief kunnen spelen en lekker kunnen bewegen. Deze groene plekken ontwikkelen we samen met bewoners uit de wijk. Wat kinderen, jongeren en volwassenen nodig hebben speelt hierin een grote rol. Deze plannen komen voort uit het ‘project Gezonde Buurt’ (zie laatste alinea onderaan deze pagina). Wilt u op de hoogte blijven? Houd deze pagina dan in de gaten.

Eerste ideeën opgehaald tijdens startbijeenkomst

Inwoners, buurtbewoners van de wijk Zuiderveld en andere geïnteresseerden konden tijdens de startbijeenkomst op 21 november 2024 bij de Brede School in Joure aangeven wat zij voor hun wijk wensen. Thema’s die eruit springen zijn onder andere ontmoeten en spelen.

Uiteindelijk gaat het erom dat de plannen voor de inrichting van de buitenruimte in de wijk door de bewoners worden gedragen. De startbijeenkomst was een eerste stap in het ophalen van ideeën die in een volgende fase verder worden uitgewerkt in concrete plannen en ontwerpen.

Vervolg Gezonde Buurt (planning)

In het eerste kwartaal van 2025 organiseren we – als vervolg op de startbijeenkomst – een zogenoemde kinder- en buurtsafari in de wijk Zuiderveld. Op die manier hopen we op een zo’n groot mogelijke opkomst, zodat we zoveel mogelijk ideeën en wensen uit de buurt ophalen.

Kunt u niet aanwezig zijn tijdens één van de georganiseerde buurtmomenten, maar wilt u wel uw ideeën met ons delen? Stuur ons dan een mail via gezondebuurt@defryskemarren.nl.

Over het project Gezonde Buurt

Een gezonde Buurt is een groene plek in een buurt waar natuur, ontmoeten, bewegen en spelen samenkomen. Het zorgt ervoor dat de natuur weer een plek in een wijk krijgt. Het is een plek waar bewoners – van jong tot oud – elkaar ontmoeten en waar kinderen creatief samen spelen. Bij de ontwikkeling mag iedereen meedenken en aangeven wat hij of zij wil. Ouderen willen misschien een bankje voor een kletspraatje of een kruidentuin waar iedereen mag plukken, terwijl kinderen liever een speeltuin of fietscrossbaan zien. Het zorgt voor een sociale verbinding in een wijk, want door de verschillende activiteiten leer je elkaar beter kennen.

Het project Gezonde Buurten is een initiatief van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Inmiddels zijn er in Nederland 32 Gezonde Buurten en negen in ontwikkeling. Tot stand gekomen met de kinderen, volwassenen, de gemeenten en andere betrokkenen uit de buurt, zoals een sociaal wijkteam, dagbestedingslocatie en/of school. Meer informatie vindt u op de website Gezonde Buurten van IVN Natuureducatie.