Pilot kabelgoottegels voor inwoners met elektrische auto
Gemeente De Fryske Marren start met een pilot voor kabelgoottegels. De aanmeldperiode loopt tot en met 20 januari 2025. Na goedkeuring van uw aanmelding ontvangt u binnen 10 werkdagen een planning waarop de tegels bij u worden aangelegd. De pilot loopt 18 maanden en eindigt op 1 juli 2026, tijdens deze periode worden ervaringen en gerelateerde werkzaamheden gemonitord. Aan het einde van de pilot besluit de gemeente over het wel of niet toestaan van kabelgoottegels voor de gehele gemeente.
Een kabelgoottegel is een oplossing voor mensen die geen eigen oprit hebben en hun elektrische voertuig willen opladen met eigen stroom. Het oplaadobject hangt of staat namelijk op uw eigen terrein en is verbonden met uw eigen energieaansluiting, echter omdat u geen eigen oprit heeft moet een oplaadkabel de openbare weg kruizen. Dit is niet normaliter niet toegestaan maar met deze pilot wil de gemeente bekijken of kabelgoottegels een veilige en toepasbare oplossing zijn. Met een kabelgoottegel ligt de laadkabel van een elektrisch voertuig niet op het trottoir, maar in de tegel met een uitsparing en rubber afdekstrip. Dit voorkomt (struikel) gevaar. U kunt uw auto op deze manier opladen met uw privé laadstation op een openbare parkeerplaats.
Lees eerst de voorwaarden voordat u een aanvraag doet.
Wat moet u weten?
- De gemeente brengt de kabelgoottegels aan, hier zijn kosten aan verbonden. Meer informatie is hierover te vinden onder Kosten.
- De kabelgoottegels blijven eigendom van de gemeente en zijn onderdeel van de openbare ruimte.
- Ook na aanleg van de kabelgoottegels blijft de openbare parkeerplaats voor iedereen toegankelijk.
- Uw oplaadkabel mag nooit op de stoep of de openbare weg liggen, de kabel moet door de daarvoor bedoelde uitsparing lopen. Kabelmatten of een laadarm die de kabel door de lucht trekt, zijn niet toegestaan.
- De gemeente mag aanvragen afwijzen, wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan of als de algemene veiligheid niet gegarandeerd kan worden.
- Na verloop van 18 maanden wordt het gebruik en toestaan van kabelgoottegels geëvalueerd en wordt het gemeentelijk standpunt t.o.v. kabelgoottegels vastgelegd. De tegels die tijdens de pilot zijn gebruikt blijven liggen i.v.m. de gemaakte investeringen door de inwoner en worden op aanvraag van de bewoner van de woning verwijderd.
- De gemeente kan middels steekproeven toezicht houden op het correct gebruik van de tegels.
- Wanneer de straat opengebroken moet worden voor werkzaamheden en u kunt daardoor geen gebruikmaken van de stroom uit uw eigen huis voor het opladen van uw auto, is de gemeente hier niet voor aansprakelijk.
Aanvraagvoorwaarden
- U heeft geen eigen oprit.
- De openbare parkeerplaats grenst direct aan de stoep. De kabelgoot mag geen openbaar groen, weg of fietspad kruisen.
- De gehele breedte van de stoep moet worden overbrugd met kabelgoottegels. De maximale breedte die de gemeente overbrugt met kabelgoottegels is 2.10 meter, dit staat gelijk aan 7 stoeptegels.
- De gemeente legt de kabelgoottegels voor u in de stoep. De tegels blijven eigendom van de gemeente.
- Als u verhuist en de nieuwe bewoners hebben geen behoefte aan de kabelgoottegels, dan meldt u dit bij de gemeente. Wij verwijderen de tegels.
- Als u verhuist en de nieuwe bewoners hebben wel behoefte aan de kabelgoottegels, dan meldt u dit bij de gemeente. De nieuwe bewoners dienen dan akkoord te gaan met deze voorwaarden.
Gebruiksvoorwaarden
- Het oplaadpunt staat of hangt op uw eigen terrein.
- De parkeerplaats is een openbare parkeerplaats. Dit wil zeggen dat iedereen daar mag parkeren. De parkeerplaats wordt niet van u.
- U gebruikt een goedgekeurde oplaadkabel, die bedoeld is voor elektrische of hybride auto’s. De kabel moet veilig zijn, dit houdt onder andere in dat er geen schade aan de kabel is.
- De oplaadkabel moet in zijn geheel in de kabelgoot liggen tijdens het opladen. Het kan zijn dat de laadkabel langer is dan de kabelgoot. Dan moet een deel van de kabel op eigen terrein of onder de auto liggen. En niet op de stoep.
- De gemeente is niet aansprakelijk voor mogelijke schade aan de kabel door het gebruik van de kabelgoottegels.
- De toegankelijkheid van de openbare weg dient ten alle tijden te worden gewaarborgd. Bij schade aan de tegels waardoor er mogelijk hinder of gevaar ontstaat op de openbare weg dient u dit zo snel mogelijk bij de gemeente te melden.
- De gemeente is niet aansprakelijk voor schade aan de kabelgoottegels als gevolg van het incorrect gebruik door u. Wij repareren de schade op uw kosten.
- U moet de oplaadkabel na de laadsessie opbergen op eigen terrein of in uw auto.
- U bent verantwoordelijk voor het schoonhouden van de kabelgoot.
Bij de aanvraag van de kabelgoot wordt doormiddel van de acceptatie van deze voorwaarden een overeenkomst afgesloten tussen de gebruiker en de gemeente. Als u zich niet aan de voorwaarden houdt, mag de gemeente op uw kosten de kabelgoottegels verwijderen.
Kosten
U betaalt de kosten van de kabelgoottegels en de aanleg door de gemeente. Per aanvraag wordt €475 gerekend, ongeacht het aantal tegels, deze kosten zijn gebaseerd op de voorkeursstoepbreedte van 180 cm, gelijk aan 6 stoeptegels.
Nadat we uw aanvraag beoordeeld hebben, krijgt u van ons een factuur. Na betaling plaatsen we de kabelgoottegels.