Nieuwsbrief Brûsplak, oktober 2024
Maandagavond 9 september jl. is er een inloopbijeenkomst geweest voor alle omwonenden en betrokken partijen van de Brede School Joure Zuid (BSJZ). In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste stand van zaken en geven wij antwoord op de vragen die toen zijn gesteld.
Het Brûsplak
Met het Brûsplak wil de gemeente een plek faciliteren waar culturele en sociale activiteiten plaatsvinden.
De Evenementenhal, ’t Haske en de BSJZ worden als locaties voor het Brûsplak onderzocht. We kijken zorgvuldig naar de manier waarop de activiteiten van het Brûsplak zouden kunnen passen binnen de Brede School, zoals dat ook gebeurt bij de Evenementenhal en ’t Haske.
We merken dat er, los van het Brûsplak, ook sprake is van overlast in de buurt. Los van het Brûsplak gaat er iets veranderen binnen de BSJZ. Er komen ruimtes vrij en dit betekent – om leegstand te voorkomen – dat er iets nieuws voor in de plaats komt, ook als het Brûsplak niet in de BSJZ komt.
Verkeersonderzoek
We realiseren ons dat de toevoeging van het Brûsplak, of wat er ook in de vrijgekomen ruimtes wordt gehuisvest, extra verkeersbewegingen met zich mee brengt. Dit komt doordat elke nieuwe invulling van de ruimtes zorgt voor meer of ander verkeer. Er wordt gekeken of én zo ja, hoeveel extra parkeerplaatsen er nodig zijn. Wij nemen deze uitkomsten mee in de gehele uitwerking van het onderzoek. Inmiddels is er een parkeeronderzoek verricht op 19, 20 en 21 september ter bepaling van het aantal benodigde parkeerplaatsen. Daarnaast is er in de week van 30 september nog een aanvullend observatieonderzoek naar de algehele verkeerssituatie bij de BSJZ uitgevoerd. De uitkomsten worden gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 13 november van 17.00 – 20.00 uur, waarvoor de officiële uitnodiging binnenkort volgt.
Piekmomenten
De piekmomenten tijdens de haal- en breng momenten zullen naar verwachting gelijk blijven. Het wordt tijdens de piekmomenten van de school en SKIK niet drukker door de eventuele komst van het Brûsplak in de BSJZ, omdat deze activiteiten veelal buiten de piekmomenten plaatsvinden.
Toelichting op het gebruik van het Brûsplak
Het Brûsplak is doordeweeks de hele dag in gebruik, soms ook op zaterdagen, voor activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, toneel en sociale activiteiten.
Binnen- en buitenruimte
Mocht het Brûsplak in de BSJZ worden gehuisvest, dan blijft de ingang aan de pleinzijde ongewijzigd, waarbij de entree mogelijk wordt vergroot. Optioneel is er nog een mogelijke uitbreiding aan de voorkant (aan de kant van de Julianalaan) van het gebouw ten behoeve van de werkplaats.
Speelruimte
Er zal voldoende speelruimte voor de kinderen op het schoolplein zijn en blijven. Het schoolplein dient te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving wat betreft de minimale afmetingen.
Geluid in de BSJZ
Als het Brûsplak in de BSJZ komt, dan wordt er rekening gehouden met de gevraagde akoestiek en een juiste klimaatregulering, zodat de buurt in de toekomst geen geluidshinder ervaart. Bij eventuele geluidshinder door het ‘even napraten’ is het van belang dat bezoekers hier tijdig op geattendeerd worden. Het Brûsplak moet breed gedragen worden en dan zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoer hiervan.
Horeca
Het uitgangspunt bij de BSJZ en ook de Evenementenhal is dat er horeca wordt aangeboden die ondersteunend is aan de activiteiten. Dit past bij het gebruik van de locatie en de doelen van het Brûsplak en zal worden vastgelegd in de overeenkomsten met de gemeente die nog worden gemaakt. Als er alcohol wordt geschonken is dat altijd passend binnen een para commerciële vergunning. Een para-commerciële vergunning is voor niet-commerciële organisaties, zoals verenigingen. Hiermee mogen ze alcohol schenken, maar alleen bij activiteiten die passen bij hun doelen.
Jongeren
Ons doel is om zoveel mogelijk jongeren naar het Brûsplak te trekken – waar het Brûsplak ook gehuisvest wordt -, zodat we samen de leefbaarheid en sociale samenhang in Joure vergroten. Er moet een plek zijn voor de jongeren en het Brûsplak zou daar geschikt voor kunnen zijn.
Contactpersoon BSJZ
Akko van den Bosch is de contactpersoon van de BSJZ en is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens kantoortijden aanwezig in het gebouw. Hij staat altijd klaar voor een goed gesprek, biedt een luisterend oor en een kop koffie. Bij vragen mag u ook een e-mail sturen: akko.vandenbosch@ambion.nl.
Contactgegevens wijkagent
Tijdens de bijeenkomst werd aangegeven dat er overlast is in de buurt en bij de BSJZ. Om de ervaren overlast te verminderen zoeken we graag samen met u naar een geschikte oplossing. Heeft u ideeën en wilt u meedenken? Meldt u zich dan aan door een e-mail te sturen naar communicatie@defryskemarren.nl. We nemen vervolgens contact met u op om een bijeenkomst te organiseren. Totdat we hiervoor de juiste werkwijze voor hebben gevonden, kunt u bij overlast contact opnemen met de wijkagent.
Namen: Patrick Stevens en Andre van Dalfsen
Telefoonnummer: 0900 – 8844
Contactpersoon De Kear
De jongerenwerkers van welzijnsorganisatie De Kear zijn onder andere op straat aanwezig om in contact te komen met jongeren. Ze proberen zoveel mogelijk in elk dorp zichtbaar te zijn. Heeft u vragen over jongeren, hun aanwezigheid in de buurt of overlastsituaties? Dan kunt u contact opnemen met Evelyn Stoffer.
Telefoonnummer: 06 51 87 65 66
E-mailadres: e.stoffer@sociaalwerkdekear.nl
Communicatie
We kijken opnieuw naar de adressering voor de verzending van informatie per post.
Kosten
Er is een raadskrediet gereserveerd van 6,4 miljoen euro. Dit bedrag is beschikbaar gesteld voor het nieuwe Brûsplak.
Planning
De gemeente streeft ernaar om het in het vierde kwartaal van 2024 een keuze te maken voor definitieve locatie van het Brûsplak. In verband met de zorgvuldigheid en het onderzoek naar alle drie locaties kan het zijn dat de besluitvorming begin 2025 gaat plaatsvinden.
Vragen?
Heeft u vragen over de realisatie van het Brûsplak, dan kunt u contact opnemen met de projectleider Hans Lolkema via h.lolkema@defryskemarren.nl of telefonisch via 14 05 14. U kunt ook contact opnemen met Tjitske Stegenga (voorzitter) of Tea Osinga (secretaris) van It Lokaal door een e-mail te sturen naar: info@itlokaal.nl, of telefonisch met Tjitske via 06 27 35 12 30 en met Tea via 06 46 11 31 33.