Procedure nieuwe burgemeester
Bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester wordt een heel proces doorlopen.
Denkt u mee over de nieuwe burgemeester?
Vanwege het vertrek van burgemeester Veenstra is gemeente De Fryske Marren op zoek naar een nieuwe burgemeester.
In het kader van de zoektocht wordt een profielschets opgesteld. In deze schets wordt opgenomen wat van de burgemeester verwacht wordt en wat de burgemeester mag verwachten van onze gemeente.
Graag betrekken wij onze inwoners bij het opstellen van deze profielschets. Wij zijn benieuwd wat onze inwoners van de nieuwe burgemeester verwachten en stellen daarom graag een aantal vragen hierover.
De enquête is anoniem. Resultaten zijn niet herleidbaar naar personen of organisaties. Invullen van de enquête kost circa 5 minuten. De enquête staat open van 13 november tot 6 december 2024.
Bovenstaande enquête kan ook schriftelijk worden ingevuld op het gemeentehuis of één van de twee gemeentelijke servicepunten in Balk en Lemmer.
U vindt de stappen hieronder beschreven. In het proces geldt geheimhouding.
De procedure in het kort:
- doet het voorbereidende werk voor de profielschets
- voert de sollicitatiegesprekken
- doet de uiteindelijke aanbeveling.
De gemeenteraad stelt een profiel op voor de nieuwe burgemeester. Daarin staat wat de belangrijkste wensen, vaardigheden en eigenschappen zijn voor de uitvoering van dit ambt. Het gaat dan bijvoorbeeld over de stijl van leidinggeven, communiceren en beslissen.
In een openbare vergadering bespreekt de commissaris van de Koning in de provincie Fryslân de profielschets met de gemeenteraad. De raad stelt daarna formeel de profielschets vast.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt de vacature open op advies van de commissaris van de Koning.
De sollicitant schrijft een brief. De brieven worden gestuurd aan de commissaris van de Koning.
De commissaris van de Koning kan informatie inwinnen over de sollicitanten, voert gesprekken met hen en vraagt justitiële (antecedenten) op van de sollicitanten. In een persbericht wordt vermeld hoeveel kandidaten er uiteindelijk zijn, met wat aanvullende algemene gegevens over de personen (leeftijd, partijnaam/partijloos etc).
De commissaris van de Koning overlegt met de vertrouwenscommissie van de gemeente over de sollicitanten, deelt zijn oordeel en vervolgens wordt gezamenlijk bepaald met welke selectie kandidaten de vertrouwenscommissie zal spreken.
De vertrouwenscommissie voert in beslotenheid sollicitatiegesprekken met alle geselecteerde kandidaten.
De vertrouwenscommissie deelt het verslag van bevindingen met de commissaris van de Koning, waarna de gemeenteraad het verslag en het advies van de vertrouwenscommissie bespreekt in een besloten vergadering en besluit over een (geheime) aanbeveling. Daarin noemt de gemeenteraad welke 2 kandidaten op de aanbeveling komen. Er komt één naam naar buiten, de andere naam blijft geheim.
De aanbeveling wordt, samen met het advies van de commissaris van de Koning, naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laat de als eerste aanbevolen kandidaat screenen. De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.
Benoeming vindt plaats bij Koninklijk Besluit en wordt bekend gemaakt met een persbericht. De doorlooptijd van de procedure is uit ervaring tenminste 8 à 9 maanden, gerekend na het instellen van de vertrouwenscommissie.
De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester ten overstaan van de gemeenteraad in een bijzondere raadsvergadering. De nieuwe burgemeester krijgt tijdens de vergadering de ambtsketen en voorzittershamer overhandigd.
Bekijk de bovenstaande informatie samengevat en visueel toegelichtu gaat naar een andere websit
Contact
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het proces rondom het zoeken naar een nieuwe burgemeester voor gemeente De Fryske Marren? Neem dan contact op met de griffie: griffie@defryskemarren.nl