Jaarverslag kwaliteitstoezicht WMO

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). Om de kwaliteit van Wmo voorzieningen te waarborgen wordt getoetst of aanbieders voldoen aan de wettelijke en gemeentelijke kwaliteitseisen. De Wmo schrijft voor dat gemeenten een toezichthoudend ambtenaar aanwijzen. GGD Fryslân voert het kwaliteitstoezicht en het calamiteitenonderzoek uit voor de gemeente. Hieronder leest u de algemene conclusie van het jaarverslag toezicht Wmo 2023 van GGD Fryslân. Het volledige verslag kunt u via een formulier opvragen.

Algemene conclusie

In 2023 heeft de toezichthouder zeven voorzieningen/aanbieders bezocht waar kwaliteitsonderzoeken zijn uitgevoerd. De beschikbare data vanuit deze onderzoeken zijn te beperkt om er conclusies uit te trekken. De onderzoeken varieerden bovendien onderling sterk van elkaar; qua verschillende vormen van ondersteuning en qua grootte van de aanbieders.

Over het algemeen wordt goede kwalitatieve ondersteuning geboden en krijgen de inwoners van de gemeente De Fryske Marren passende ondersteuning. Drie van de zeven aanbieders moeten een verbeterplan aanleveren.

De houding van de aanbieders tijdens de onderzoeken is coöperatief te noemen. Tijdens de onderzoeken werd vaak vastgesteld dat de aanbieders veelal verbetermaatregelen wilden treffen om eerder vastgestelde tekortkomingen op te heffen. De medewerkers van alle aanbieders zijn over het algemeen zeer betrokken bij de cliënten. Ze zijn goed op de hoogte van de behoeften van de doelgroep waardoor cliënten passende begeleiding en/of ondersteuning krijgen aangeboden.

De aanbieders hebben teruggegeven dat de contacten met gemeente De Fryske Marren (m.n. het sociaal wijkteam) naar tevredenheid verlopen. Er is een duidelijke procedure en er zijn korte lijnen.

Maar ook cliënten zijn (over het algemeen) tevreden over de geboden hulp. Alle onderzochte aanbieders hebben cliënttevredenheidsonderzoeken laten uitvoeren en sommige aanbieders hebben een cliëntenraad. Cliënten geven als cijfer een 7 of hoger aan de aanbieder voor de geleverde zorg.

In 2023 zijn er geen meldingen binnengekomen bij gemeente De Fryske Marren over mogelijke tekortschietende kwaliteit van zorg.

Aanbieders dienen op grond van artikel 3.4 Wmo 2015 calamiteiten en geweldincidenten te melden aan de toezichthouder. In de gesprekken met de aanbieders is gebleken dat het beleid maken rondom de meldplicht incidenten en calamiteiten Wmo en het implementeren hiervan (zorgen dat medewerkers inderdaad goed weten wat ze moeten melden en waar) nog aandacht behoeft.

Ontvang het gehele verslag in uw mailbox

Vul uw e-mailadres in en u ontvangt binnen een paar minuten het jaarverslag in pdf formaat.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.