Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) is een preventieve aanpak waarbij jongeren, ouders en lokale organisaties samen met gemeente De Fryske Marren werken aan een positieve leefomgeving voor jongeren. Sinds 2023 is De Fryske Marren aangesloten bij het OKO-initiatief (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving) van het Trimbos-Instituut u gaat naar een externe website. Jongeren ontwikkelen zich namelijk beter wanneer ze opgroeien in een positieve, gezonde en veilige leefomgeving. Opgroeien in deze omgeving maakt ook de kans kleiner dat ze gaan drinken, roken of drugs gebruiken. Als gemeente willen we natuurlijk graag bijdragen aan een positieve en fijne leefomgeving voor onze jongeren, met voldoende kansen om talenten en weerbaarheid optimaal te kunnen ontwikkelen.

Onderzoek naar gezondheid en welzijn van jongeren


Elke twee jaar wordt er door de GGD een vragenlijst binnen het voortgezet onderwijs uitgezet. De vragen in de monitor gaan over jongeren en hun leefstijl, gezondheid en zaken die daar op van invloed zijn. De gegevens spelen een rol in de gezamenlijke aanpak rondom middelengebruik en mentale gezondheid in de gemeente.

In 2023 is de allereerste OKO-Gezondheidsmonitor (vragenlijst) door de GGD uitgezet onder alle schoolgaande jongeren in onze gemeente. Op basis van de uitkomsten van deze monitor kunnen we zien hoe het met onze jongeren gaat. Deze resultaten gebruiken we om samen met alle betrokkenen de gezondheid en de leefomstandigheden van jongeren een positieve boost te geven.

Cool De Fryske Marren en Cool Súdwest

Door samen te werken met Cool Súdwest kunnen we de impact en herkenbaarheid van het ‘Cool’-programma vergroten. CoolDFM is een initiatief waarbij alle betrokkenen in onze gemeente samenwerken om een positieve en gezonde leefomgeving voor jongeren (12-18 jaar) te realiseren. Dit gebeurt binnen vier domeinen: gezin (thuissituatie), school, peergroep en vrije tijd, waarin verschillende beschermingsfactoren centraal staan. Zo hopen we gezamenlijk nog meer verschil te maken voor de jongeren in onze regio. Meer weten over Cool Súdwest?

Speerpunten

Samen met onze partners werken we actief aan de speerpunten binnen de vier OKO-domeinen, waarbij de beschermende- en risicofactoren voor jongeren in kaart brengen. Ondersteuning van ouders en een positieve schoolsfeer bijvoorbeeld verhogen het geluk van jongeren en verminderen de kans op risicogedrag zoals drinken, roken en drugsgebruik.

CoolDFM voor ouders/verzorgers

Als ouder/verzorger speelt u een cruciale rol in het programma. Jongeren brengen veel tijd thuis door, wat het gezin tot één van de vier belangrijke domeinen maakt. Beschermende factoren in dit domein, zoals tijd doorbrengen met ouders, toezicht, ondersteuning en het stellen van regels, zijn van groot belang voor het geluk en de gezonde ontwikkeling van jongeren.

Meedenken of vragen?

Wilt u als ouder/verzorger betrokken worden, meedenken of heeft u vragen? Neem dan contact op met Theo de Jong, projectleider CoolDFM, via theo.dejong@defryskemarren.nl.

CoolDFM voor lokale partners en professionals

Als professional speelt u een belangrijke rol in het project, zowel op één van de vier domeinen als mogelijk op meerdere terreinen. Bent u nog niet betrokken, maar wilt u bijdragen? Neem dan contact op met de projectleider.

Resultaten dialoogsessie en factsheet OKO

Wilt u meer inzicht in de resultaten? Vraag dan per formulier meer informatie op.