Kind erkennen

De erkenning van een kind regelt het juridisch ouderschap als u niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap heeft. De hoofdregel is: een kind kan door een man of vrouw worden erkend als het één ouder heeft.

Meenemen naar de afspraak

  • geldig identiteitsbewijs van de erkenner en van de moeder uit wie het kind is geboren.
  • als deze moeder zelf niet meekomt: neem dan een door haar ondertekende verklaring mee waarin zij toestemming geeft voor de erkenning. Als zij niet persoonlijk aanwezig is, kan alleen de erkenning worden geregeld. Voor het kiezen van de achternaam moet de moeder bij de erkenning aanwezig zijn.

Kosten

  • Er zijn geen kosten.

Erkenning tijdens de zwangerschap

Een erkenning tijdens de zwangerschap wordt een erkenning ongeboren vrucht genoemd. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk ouderschap op dat moment al vastgelegd is. Ook kan dan de achternaam van het kind vastgelegd worden.

Erkenning bij of na de geboorte

Erkenning kan bij de geboorteaangifte en na de geboorteaangifte tenzij het kind al twee ouders heeft. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind zelf schriftelijke toestemming geven voor de erkenning.

Erkenning door buitenlandse man of vrouw

Wilt u een kind erkennen en heeft u bijvoorbeeld een andere of dubbele nationaliteit? Dan is het belangrijk te onderzoeken welk recht op u van toepassing is. Hiervoor neemt u eerst contact op met de gemeente.

Keuze achternaam bij erkenning

Bij erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Beide ouders moeten dan persoonlijk langskomen. Naamskeuze kan alleen bij het eerste kind dat geboren wordt uit een relatie. Alle volgende kinderen die geboren worden uit die relatie krijgen dezelfde achternaam.

Ouderlijk gezag aanvragen

Er is automatisch gezamenlijk gezag als kinderen binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden geboren. Vanaf 1 januari 2023 krijgen ongehuwde en niet-geregistreerde partners bij het erkennen van hun kind automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag met de moeder. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank. Voor kinderen die erkend zijn voor 1 januari 2023 verandert er niets door de wetswijziging. Zij vallen nog onder de oude wetgeving. Dat betekent dat ouders het gezamenlijk gezag alsnog apart moeten regelen.

Hoe vraag ik gezag aan?

Wanneer een kind is erkend maar de ouders nog niet samen het gezag hebben kunnen de ouders samen online een gezamenlijk verzoek indienen bij de rechtbank. Dit is eenvoudig, gratis en duurt slechts 10 minuten. U heeft hiervoor DigiD nodig. In de meeste gevallen geldt dat daarna de erkenner het gezamenlijk gezag met de moeder over het kind krijgt.

Meer weten?

Kijk op de website van de Rijksoverheid.