Gebruik achternaam

U staat met uw eigen achternaam ingeschreven bij de gemeente. Bent u getrouwd, gescheiden of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u ervoor kiezen een andere naam te gebruiken. U wordt dan aangeschreven met deze naam.

Welke naam kunt u gebruiken?

U kunt kiezen voor:

  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner
  • alleen de naam van uw partner
  • alleen uw eigen naam

Naamgebruik wijzigen

U kunt met behulp van DigiD doorgeven welke naam u wilt gebruiken.

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u het ook op het gemeentehuis of een servicepunt wijzigen.Maak hiervoor een afspraak. Neem uw geldige legitimatiebewijs mee.

Kosten naamswijziging

De gemeente kan dit gratis voor u veranderen.

Achternaam wijzigen

Wilt u een andere achternaam of uw achternaam veranderen terwijl dit niet het gevolg is van erkenning of adoptie? Dat kan onder bepaalde voorwaarden. Op de website van Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie staat alle informatie.

Friese namen

Namen die oorspronkelijk Fries waren, maar die na de invoering van de burgerlijke stand rond 1811 zijn vernederlandst, kunt u ook laten wijzigen. Het kan gaan om namen die zijn veranderd in Nederlandse namen of waar de Nederlandse spelling op is toegepast.

Wat regelt u daarna bij de gemeente?

Als uw achternaam officieel is gewijzigd, moet dat op uw paspoort, identiteitsbewijs en/ of rijbewijs staan. Dit regelt u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

Vergeet ook niet om alle andere officiële instanties te informeren over uw veranderde achternaam.

Voornaam wijzigen

Wilt u graag uw voornaam veranderen? Dan kunt u hiervoor een verzoek indienen via de rechtbank. Meer informatie hierover vindt u op de website van Rijksoverheid.