CO2 nieuwsbrief 2023 – Footprint

In 2023 hebben wij 1.269 ton CO2 uitgestoten in scope 1 en 2*. Bijna 75% van deze uitstoot is afkomstig van het gebruik van gas. Ten opzichte van 2019 hebben we meer dan 50% gereduceerd. Hoe we dat hebben gedaan lees je in deze nieuwsbrief, maar hoeveel is 1.269 ton CO2? Dat staat gelijk aan:

  • Het gas- en elektraverbruik van 272 huishoudens voor een heel jaar
  • 736 retourtjes naar New York vanaf Amsterdam
  • 63.450 bomen laten groeien voor een heel jaar
  • 3,173 uur een windmolen van 2,3 MW laten draaien

* Uitleg scope1 en 2 van het GHG-protocol
Scope 1: Directe uitstoot veroorzaakt binnen de organisatie, zoals gas en brandstof.
Scope 2: Indirecte uitstoot door gebruik binnen de organisatie, maar welke elders wordt opgewekt zoals elektriciteit.

Voortgang duurzaamheid

Wij hebben als doel om in 2030 ten opzichte van 2019 77% CO2 te reduceren. Uiteindelijk is ons doel om helemaal CO2-neutraal te worden. Ten opzichte van 2019 hebben wij 54% gereduceerd. Dit is voornamelijk doordat we gebruik maken van groene stroom en alle vervoers-, transportmiddelen laten draaien op HVO-100 in plaats van diesel. Ten opzichte van 2022 zijn we 4% gestegen in uitstoot. Dit vanwege een hoger gas- en HVO-verbruik.

Reductie maatregelen

De belangrijkste opgave is het reduceren van ons gasverbruik, wat we doen door de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Hier hebben wij aparte plannen voor opgesteld. In het komende jaar wordt Herema State verduurzaamd. Verder zetten we ons de komende jaren in voor de verduurzaming van ons wagenpark, door te kiezen voor elektrische voertuigen en HVO-100 als brandstof te blijven gebruiken. Ons materieel tankt met HVO-100, een bio-based diesel, wat 90% duurzamer is dan fossiele diesel.

Ketenverantwoordelijkheid

Als organisatie kijken we niet alleen naar de directe uitstoot van onze eigen organisatie. We willen een positieve impact hebben en kijken daarom naar de hele keten waarin we actief zijn; asfaltonderhoud en woon-werkverkeer.

Asfaltonderhoud

In 2024 rijden alle voertuigen van met de bestemming van een asfaltonderhoudsproject voor De Fryske Marren op HVO-100. In 2025 wordt daarmee een CO2-reductie van 118 ton CO2 gerealiseerd t.o.v. 2021. In alle aanbestedingen is nu opgenomen dat onderaannemers v erplicht HVO moeten tanken wat zij moeten aantonen met behulp van tankbonnen. Een hele klus, maar erg belangrijk voor het milieu. De volgende stap is het gebruik van lage temperatuur asfalt wat nu nog in de onderzoeksfase ligt. Verschillende gesprekken lopen om dit verder te onderzoeken.

Woon-werkverkeer

De Fryske Marren wil in 2025 ten opzichte van 2022 10%minder CO2 uitstoten in de keten van woon-werkverkeer. De inzichten van de ketenanalyse zouden bijdragen aan de wetgeving persoonsgebonden mobiliteit, maar de invoer van deze wetgeving is uitgesteld tot 1 juni 2024. Om deze reden zijn maatregelen nog niet ingevoerd. Wel is er plan van aanpak opgesteld, zodat het vanaf 1 juni 2024 ingevoerd kan worden, namelijk: om te kunnen voldoen aan de rapportageverplichting heeft het bedrijf van AFAS verschillende functionaliteiten uitgeleverd om de rapportage samen te kunnen stellen. Maatregelen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld het stimuleren van het gebruikmaken van het openbaar vervoer en de fiets.

Participatie

Om meer te leren over het reduceren van CO2 nemen wij deel aan de volgende initiatieven:

  • Circulair Friesland
  • Stichting positieve impact
  • Freonen Fan Fossylfrij Frysland