Wikselwurk: De Fryske Marrenlijn voor inwoners- en overheidsparticipatie

We doen graag mee aan initiatieven uit de samenleving. Voordat de gemeente zelf plannen maakt, vragen we eerst wat de mensen belangrijk vinden. Zo willen we De Fryske Marren nog kleurrijker, actiever en nofliker maken. Dat kan de gemeente niet alleen; dat doen we samen met inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen. Hoe we dat doen, staat beschreven in het Wikselwurkbeleid: De Fryske Marrenlijn voor inwoners- en overheidsparticipatie.

Video met toelichting wat het Wikselwurkbeleid inhoudt.

Wikselwurk

De samenwerking tussen de overheid en inwoners noemen we officieel inwoners- en overheidsparticipatie. Wij noemen het echter “Wikselwurk,” omdat een goede wisselwerking centraal staat bij het samen oppakken van zaken. Het doel van het Wikselwurkbeleid is om de samenwerking tussen inwoners en de gemeente te versterken. Samen denken we na over wat belangrijk is voor de gemeente, zowel nu als in de toekomst. We bieden daarbij hulpmiddelen aan voor iedereen die wil bijdragen aan een betere samenleving.

Veelgestelde vragen

De Omgevingswet zorgt ervoor dat u in veel gevallen kunt meepraten over plannen die in uw buurt worden ontwikkeld. Dat noemen we participatie. Het kan gaan om plannen van bijvoorbeeld uw buren, van ontwikkelaars of plannen van de overheid (gemeente, waterschap, provincie of rijk). In onze gemeente besteden wij aandacht aan participatie onder de naam Wikselwurk. We spreken dan van inwoners -en overheidsparticipatie. 

Inwonersparticipatie
Bij inwonersparticipatie betrekken we inwoners en belanghebbenden bij nieuw beleid, plannen en initiatieven van de gemeente zelf. De regie ligt bij de gemeente waarbij de gemeente bepaalt in welke mate inwoners en belanghebbenden invloed kunnen uitoefenen op nieuw beleid, plannen en initiatieven

Overheidsparticipatie
Bij overheidsparticipatie ligt de regie van plannen en initiatieven bij inwoners, ondernemers en organisaties vanuit de samenleving. Zij vragen dan de gemeente bijvoorbeeld om te faciliteren in tijd of budget. 

De Fryske Marren heeft het proces van inwoners -en overheidsparticipatie vastgelegd in het participatiebeleid ‘Wikselwurk’ en de participatie -en inspraakverordening De Fryske Marren 2023.

Als de gemeente een omgevingsvisie of een omgevingsplan vaststelt, moet de gemeente aangeven hoe zij belanghebbenden daarbij heeft betrokken. Ook moet de gemeente dan aangeven welke resultaten dat heeft opgeleverd en hoe inhoud is gegeven aan het participatiebeleid. 

Bij de omgevingsvergunning moet juist de aanvrager het initiatief nemen. Hij moet in zijn aanvraag aangeven of, en zo ja hoe, hij de omgeving betrokken heeft bij zijn plan en wat de resultaten hiervan zijn. Dit aanvraagvereiste omvat geen verplichting voor de aanvrager om aan participatie te doen. Participatie door de initiatiefnemer bij de voorbereiding van een omgevingsvergunning is vrijwillig.

Er is één uitzondering. De gemeenteraad kan categorieën van vergunningaanvragen aanwijzen waarin participatie een verplicht aanvraagvereiste is. Als de aanvrager bij zo’n aangewezen geval niet of onvoldoende aan participatie heeft gedaan, kan het college de aanvraag buiten behandeling laten. Het besluit via welke de gemeenteraad categorieën vergunningaanvragen heeft aangewezen waarvoor participatie verplicht is kunt u vinden via de pagina Besluit verplichte participatie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten.

Hiervoor hebben wij de beleidsregel beoordeling participatieinspanning bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten opgesteld.

Als bijlage bij de beleidsregel is de participatiewijzer opgenomen. Volg altijd de stappen uit deze participatiewijzer.

Het Wikselwurk-kompas

Niet elk plan is hetzelfde. Om de samenwerking tussen inwoners en de gemeente te optimaliseren, is er het Wikselwurk-kompas. Dit kompas dient als leidraad voor iedereen die betrokken is en beschrijft de verschillende stappen en vragen die je doorloopt in een Wikselwurktraject. Het kompas biedt handvatten en zorgt voor een duidelijk doel, heldere kaders en realistische verwachtingen. Bij elke van de zeven stappen in het kompas horen specifieke vragen die je samen met je werkgroep (inwoners en gemeente) kunt bespreken voor jouw project.

De zeven stappen zijn als volgt;

Keuze

De gemeente participeert in initiatieven die bijdragen aan de opgaven van de gemeente. Inwoners hoeven niet voor ieder inwonersinitiatief samen te werken met de gemeente. En ook de gemeente kiest bewust met welke initiatieven we meedoen en met welke niet. Immers, geld en middelen zijn beperkt.

Jeugdparticipatie

Een van de vijf uitgangspunten van Wikselwurk is dat iedereen mee kan doen, ook de jeugd. We werken aan een specifiek plan om ervoor te zorgen dat het lokale beleid zo goed mogelijk aansluit op hun wensen en behoeften. Jeugdparticipatie is belangrijk omdat jongeren zo leren dat hun mening telt en hoe ze die kunnen verwoorden en onderbouwen. Daarom is jeugdparticipatie een apart onderdeel van het implementatieplan van Wikselwurk.

Wilt u meer informatie of wilt u een Wikselwurk-traject starten?

Het volledige Wikselwurkbeleid kunt u opvragen via onderstaand formulier. U kunt ervoor kiezen om de pdf per e-mail te ontvangen of per post.

Heeft u vragen of wilt u contact met ons opnemen?

Dat kan via telefoonnummer 14 05 14 of door ons contactformulier in te vullen en ‘Wikselwurk’ als onderwerp te vermelden.

De projectpagina ‘Wikselwurk’ wordt bovendien regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie over participatie, werkvormen, praktische tips en voorbeelden.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.