College De Fryske Marren stelt regulering gewasbeschermingsmiddelen voor aan raad

Het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren stelt de gemeenteraad voor om maatregelen te nemen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reguleren. Dit met het doel de gezondheid van inwoners en de kwaliteit van de leefomgeving te beschermen. Bij het vaststellen van de maatregelen wegen ook de belangen van agrariërs mee. Het voorstel bevat een combinatie van maatregelen, namelijk het instellen van spuitvrije zones en het tegenhouden van verdere uitbreiding van sierteeltpercelen.
Aanleiding: bezorgdheid inwoners en juridische onzekerheid
Onder omwonenden leeft grote zorg over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, met name bij de lelieteelt. Een eerder opgesteld voorontwerp paraplubestemmingsplan, waarin een spuitvrije zone van 50 meter rondom gevoelige functies was opgenomen, leidde tot veel inspraakreacties en juridische vragen. Gesprekken om tot een convenant te komen tussen telers en omwonenden, leidden niet tot overeenstemming. De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft het college gevraagd om met een voorstel te komen.
Nieuwe koers
Het college stelt de raad voor te kiezen voor een gecombineerde aanpak. Concreet houdt dit in:
- Geen uitbreiding van sierteelt op nieuwe locaties: door middel van een voorbereidingsbesluit kan het starten van nieuwe sierteeltlocaties worden voorkomen;
- Instellen van spuitvrije zones: op locaties waar sprake is van gevoelige functies (zoals woningen en zorginstellingen) worden spuitvrije zones ingesteld ter bescherming van de volksgezondheid.
Deze gecombineerde aanpak sluit aan bij de mogelijkheden die de nieuwe Omgevingswet gemeenten biedt en maakt het uitlegbaar om maatregelen te treffen voor een gezonde leefomgeving. Wethouder Irona Groeneveld: “We hebben als gemeente de taak om zorgvuldig om te gaan met de belangen van inwoners en agrariërs. Daarbij kijken we naar wat verdedigbaar is, wat lokaal wenselijk is, én naar wat op termijn standhoudt. Het gaat hier om gezondheid, leefomgeving en duidelijkheid voor iedereen.”
Wat zijn de gevolgen voor telers en grondeigenaren?
Telers die werken binnen wisselteelt kunnen hun werkzaamheden in principe voortzetten. De omzetting van grasland naar nieuwe sierteelt wordt beperkt. Spuitvrije zones kunnen invloed hebben op bestaande teeltpercelen, afhankelijk van de ligging. Telers hoeven bestaande bezaaiing/sierteelt niet te verwijderen, voor toekomstige plannen hiervoor moeten zij voldoen aan de nieuwe regelgeving.
Vervolgstappen
Inspraak is mogelijk in het Petear op woensdag 7 mei. De gemeenteraad behandelt het voorstel op woensdag 21 mei.